De Meern

De Meern

Voor 2001 vormde De Meern samen met Vleuten en Haarzuilens de gemeente Vleuten – De Meern. Op 1 januari werd de gemeente bij Utrecht gevoegd en sindsdien is er sprake van de Utrechtse wijk Vleuten – De Meern. De kern van het gebied is het Máximapark. De Meern ligt aan de zuidkant van dit populaire park.

De van oorsprong kleine nederzetting lag aan het begin van de Maerne, een dijk die omstreeks 1200 werd aangelegd om de laag gelegen polders bij Woerden te beschermen. De huidige naam van deze dijk is Meerndijk.

Dorps karakter

De Meern heeft door de kleinschaligheid en diversiteit van bebouwing een dorps karakter. Ondanks dat er in de loop der tijd meerdere woningen zijn gebouwd is het dorpse karakter behouden.

21.668

Inwoners

8.254

Woningen

855

Bedrijven

Buurten De Meern

De Woerd: een gebied met een hoge archeologische waarde. Deze prachtige wijk heeft de Rietveld architectuurprijs gewonnen vanwege haar opzet en bouwstijl.
’t Weer: deze geliefde wijk op een prachtige groene en waterrijke locatie is centraal en op korte afstand bevinden zich openbaar vervoer, scholen, speelvoorzieningen en diverse winkelcentra.
Nijeveld: een groene wijk met veel groenstroken, plantsoenen en het Kloosterpark. Het heeft een dorps karakter en alle voorzieningen zijn op loopafstand: winkels, scholen, kinderdagverblijven en uitgaansgelegenheden.
Veldhuizen: een kindvriendelijke wijk met veel jonge gezinnen. De omgeving baadt in het groen: zo is het Veldhuizerpark op een steenworp van je voordeur, het Máximapark is iets verderop.
De Balije: deze wijk is omringd met groen, waterpartijen en parken, waaronder het Kloosterpark, de groene ecologische Romeinenzoom en het Balijepark.

Voorzieningen

In De Meern vind je alles wat je nodig hebt. De dagelijkse boodschappen doe je bij winkelcentrum Mereveldplein en winkelcentrum Veldhof. Hier vind je onder andere twee supermarkten, een bakker en een slager. Wil je uitgebreider shoppen? Dan ben je zo in winkelcentrum Vleuterweide, Leidsche Rijn Centrum en de binnenstad van Utrecht.

Horeca

Om lekker uit te gaan hoef je De Meern niet te verlaten. Er zijn meerdere restaurants en cafés. Bij Jasmin Palace kun je heerlijk Aziatisch eten, Grieks eet je bij 100% Real Greek en bij Casa del Toro kun je heerlijk Argentijns eten. Een afzakkertje neem je bij café De Don en voor een avondje uit ben je bij de Azotod aan het juiste adres.

Scholen

De kinderen kunnen in het dorp De Meern naar school. Zo zijn er basisscholen De Drie Koningen, Apollo 11, Koningin Beatrixschool en de Meander. Middelbare scholen zijn er niet in De Meern maar wel op korte fietsafstand in Vleuterweide.

Bereikbaarheid

Door de ligging tussen de A12 en de A2 is De Meern per auto uitstekend bereikbaar. En ook met het openbaar vervoer is De Meern zeer goed bereikbaar. Er zijn snelle en frequente busverbindingen naar de omliggende kernen en naar het gezellige centrum van Utrecht en de Uithof.

Liever met de fiets naar Utrecht? Ga dan over de speciaal aangelegde fietsroute van 6 kilometer vanaf de Meernburg naar het Domplein.

Bezienswaardigheden

De Meern grenst aan het Máximapark. Het is een prachtig stadspark, met een uitgebreide flora en fauna. In het park zijn meerdere kunstwerken te zien, waaronder het beeld van Rob Voerman en het bankje ter ere van koningin Maximá. Verder zijn er in het park kunstwerken te zien van anonieme kunstenaars. In het Maximápark zijn meerdere horecagelegenheden.

Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een moderne interpretatie van een Romeins fort, op de plek waar ooit Romeinen de limes (de grens) bewaakten. Hier kun je je verbazen over bijzondere archeologische vondsten, genieten van theater, lunchen of dineren in het restaurant, helpen in de stallen, deelnemen aan natuuractiviteiten en op ontdekkingsreis gaan in de stadstuin of in het fort.

Nieuwbouw De Meern

Er is de afgelopen tijd al het een en ander nieuw gebouwd in De Meern. Recent is nieuwbouwproject Rhenomare opgeleverd en ook de komende tijd gaan er nieuwbouwwoningen in de verkoop. Beumer Garantiemakelaars is betrokken bij meerdere projecten in De Meern. Je vind onze actuele projecten hier. Wil je op de hoogte worden gehouden van alle projecten van Beumer Garantiemakelaars, dan kun je je inschrijven voor de Nieuwbouw Update.