Leidsche Rijn Centrum

Leidsche Rijn

Deze bestaat 20 jaar en is met de komst van Leidsche Rijn Centrum erg populair geworden. Het is de grootste nieuwbouwwijk van Utrecht en het is een geliefd stadsdeel om te wonen. In dit jongste stadsdeel wonen momenteel zo’n 80.000 mensen maar in de toekomst wordt dit rond de 100.000.

De wijk bestaat uit de buurten Leidsche Rijn Centrum, Leeuwesteyn, Grauwaart, Parkwijk, Het Zand, Hoge Weide, Terwijde, Langerak en Rijnvliet. Door de verschillende buurten, vele voorzieningen, Centrum Leidsche Rijn het Maximápark biedt de wijk voor ieder wat wils.

Nieuwbouw

De afgelopen jaren is er flink gebouwd in deze wijk. Ook in de toekomst zullen er meerdere nieuwbouwwoningen gerealiseerd worden. Vooral in en rond het centrum wordt er veel nieuwbouw ontwikkeld.

36.540

Inwoners

13.642

Woningen

3.290

Bedrijven

Buurten in Leidsche Rijn

  • Leidsche Rijn Centrum: bezit de levendigheid van een stadscentrum, maar heeft de rust van de natuur vlakbij
  • Leeuwesteyn: is de laatste grote bouwlocatie van Leidsche Rijn
  • Grauwaart: een kleine, kindvriendelijke en moderne buurt met de stijl van een 19e-eeuwse stadswijk
  • Parkwijk: ligt tussen het Amalipark en Park Hoge Weide in en beschikt over een winkelcentrum: Shopping Center Parkwijk
  • Het Zand: bestaat voornamelijk uit rijtjeshuizen, twee-onder-één-kapwoningen en appartementsgebouwen
  • Hoge Weide:  ligt tussen de parken Hogeweide en het Willem-Alexanderpark. Door de buurt zijn veel speelplekken voor kinderen
  • Terwijde: kenmerkend voor deze buurt zijn de brede sloten, kleine bruggetjes en het ruime waterwinpark
  • Langerak: deze kindvriendelijke buurt is groen en rustig. Ideaal voor opgroeiende kinderen
  • Rijnvliet: is volop in ontwikkeling en wordt een woonwijk met een duidelijk eigen karakter

Voorzieningen

Met de komst van het centrum heeft de wijk echt alle voorzieningen die je nodig hebt. In het centrum zijn volop winkels, restaurants, koffietentjes en cafés. Maar ook buiten het centrum zijn diverse winkelcentra en vind je meerdere scholen, kinderdagverblijven, parken, sportvoorzieningen en nog véél meer.

Horeca

Bij Doppio geniet je heerlijke koffie en is er een uitgebreide kaart met lunchgerechten. Zin in Italiaans? Dan zit je goed bij Vapiono. Aan de rand van Leidsche Rijn vind je restaurant Dengh. In de zomer zit je hier heerlijk op het ruime terras. Wijnliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Wijnbar Most. Je kunt hier kiezen uit maar liefst 103 verschillende wijnen. Neem vooral eens een kijkje op de website leidscherijncentrum.nl. Hier kun je alle restaurants en winkels terugvinden.

Parken

Ondanks dat er een centrum is, blijft de wijk vooral erg groen en landelijk. Aan parken geen gebrek. Het grootse park is het Maximápark. Dit is een prachtig stadspark, met een uitgebreide flora en fauna.

Bereikbaarheid

In de directe omgeving is het station Utrecht Leidsche Rijn gelegen, die een rechtstreekse verbinding heeft met Utrecht Centraal. Wie liever sportief de fiets pakt, staat binnen 15 minuten in het hartje van Utrecht.

De wijk ligt zeer centraal, waardoor alle grote steden heel goed bereikbaar zijn. In een paar minuten zit je op de A2 en de A12 naar Amsterdam, Den Bosch, Arnhem of Rotterdam/Den Haag.

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid is het eerder genoemde Maximápark. Het is een prachtig stadspark, met een uitgebreide flora en fauna. In het park zijn meerdere kunstwerken te zien, waaronder het beeld van Rob Voerman en het bankje ter ere van koningin Maximá. Verder zijn er in het park kunstwerken te zien van anonieme kunstenaars.

Maar er is nog veel meer te zien en te doen in de wijk. Op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum worden allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Je ziet hier de agenda.

Nieuwbouw

De afgelopen jaren is er flink gebouwd in de wijk en ook de komende jaren worden er meerdere nieuwbouwwoningen gebouwd.

Leeuwesteyn

In de wijk Leeuwesteyn worden 45 eengezinswoningen gebouwd van nieuwbouwproject Stroom. In deze nieuwe wijk komt ook nieuwbouwproject Leeuweplaats met prachtige herenhuizen en hoekwoningen.

Terwijde

In het zuidelijke deel van Terwijde wordt Stairway gerealiseerd; 20 moderne koopwoningen en 80 mooie appartementen. Ook wordt er in Terwijde druk gebouwd aan The Nature. Een project met in totaal 52 eengezinswoningen en 71 appartementen.

Leidsche Rijn oost en Leidsche Rijn Centrum

In het oostelijke deel komt nieuwbouwplan Hooge Steenen. Dit project bestaat uit 57 herenhuizen, 15 appartementen en 3 penthouses. In het centrum kun je nog een luxe appartement of stadswoning bemachtigen van nieuwbouwproject Greenville.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwbouwprojecten in Leidsche Rijn? Meld je dan aan voor de nieuwbouw update.