WOZ-waarde

Ben je huiseigenaar? Dan kun je binnenkort de jaarlijkse WOZ-waarde weer op je deurmat verwachten. De gemeente stelt de waarde elk jaar vast op basis van taxaties van omliggende en vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht.

Waarom is het belangrijk de WOZ-waarde te checken?

De WOZ-waarde van jouw woning is van invloed op de diverse belastingen die je moet betalen. Als eigenaar van een woning bespaar je met een verlaging van de WOZ-waarde op een aantal gemeentelijke heffingen zoals op onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing.

Het kan dus zijn dat je, als jouw woning te hoog ingeschat is, teveel belasting betaalt. Maar het kan ook nadelig zijn als je woning te laag is ingeschat. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen. Want hoewel de WOZ-waarde geen actuele marktwaarde is, is het voor potentiƫle kopers voor jouw woning wel een veelgebruikte bron voor het bepalen van een bod. Het verhogen van je WOZ-waarde kan daarom leiden tot een hogere verkoopprijs van jouw woning.

Check hier je WOZ-waarde

Via onderstaande WOZ-check ontdek je eenvoudig of jouw WOZ-waarde te hoog of juist te laag is ingeschat. Vervolgens kun je, indien gewenst, via ‘Eerlijke WOZ ‘ bezwaar maken.